logo-museum small
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΤΗΛ. ΡΑΝΤΕΒΟΥ 210 727 4086,

e-mail: palaeo-museum@geol.uoa.gr http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

«Ξανά μαζί»

 Στο Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας

Η επιτυχία των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας τα Κυριακάτικα πρωινά, μας υποχρεώνει να ανταποκριθούμε στην καθημερινή ζήτηση για την επανάληψη των εκδηλώσεων όχι μόνον τις Κυριακές, αλλά και τις Καθημερινές και για πρώτη φορά την Καθαρά Δευτέρα

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και πάλι με τη θερμή υποστήριξη των μελών της Ομάδας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών, που περιλαμβάνει υποψηφίους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές μας.

 

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας μεταστεγάστηκε το 1981 στη μαγευτική καταπράσινη Πανεπιστημιούπολη στους πρόποδες του Υμηττού, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, μακριά από τα καυσαέρια της πόλης και διαθέτει επαρκές παρκινγκ (Βλέπε Χάρτη).

Καθώς η μέρα μεγαλώνει και η φύση ξυπνάει, ας εκμεταλλευτούμε «Ξανά μαζί» ένα πρωινό και ας σκύψουμε πάνω από τα απολιθώματα, ας τα γνωρίσουμε, ας κρατήσουμε λίγο στα χέρια μας απολιθώματα από ζώα που έζησαν στις θάλασσες και στις στεριές, αλλά και στα νησιά μας πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Ας «αισθανθούμε» τον χρόνο που πέρασε καθώς θα κρατάμε στα χέρια μας ένα απολίθωμα δεκάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών και που φιλοξενείται στην πλουσιότερη συλλογή ελληνικών απολιθωμάτων, κάποιες από τις επιμέρους συλλογές της οποίας ανήκουν στις πλουσιότερες στον κόσμο.

Ελάτε με κέφι να γνωρίσετε αυτά που υπάρχουν κάτω από τα πόδια σας και δεν ξέρατε καν ότι υπήρχαν. Τα ιππάρια να καλπάζουν στις πεδιάδες από την Αττική μέχρι την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, τους Μαχαιρόδοντες να παραμονεύουν τη λεία τους, αλλά και τα γιγαντιαία Δεινοθήρια που με το περπάτημα τους έκαναν τη γη να τρέμει, όπως πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια οι Δεινόσαυροι!

Γνωρίστε τους τελευταίους ευρωπαϊκούς νάνους ελέφαντες που ζούσαν στην Τήλο και που προσπαθούσαν να κρυφτούν στο σπήλαιο Χαρκαδιό κάθε φορά που το ηφαίστειο της Σαντορίνης κάπνιζε απειλητικά και τράνταζε την Αιγηίδα, αλλά και τους γίγαντες της Μεγαλόπολης, που ήταν γνωστοί ήδη από την αρχαιότητα.

Γνωρίστε τους νησιωτικούς ιπποπόταμους που τσαλαβουτούσαν στις λιμνούλες της Κρήτης, αλλά και τους μικρότερους στον κόσμο νησιωτικούς ιπποπόταμους που έζησαν στην Κύπρο. Τέλος γνωρίστε τους φοβερούς πάνθηρες, αλλά και τους λύγκες που αναζητούσαν την λεία τους στις πλαγιές του Υμηττού και σε όλη την Λαυρεωτική μόλις 10.000 πριν από το σήμερα.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ταξίδι μας στο μακρινό παρελθόν περιλαμβάνει επιστημονικές ενημερώσεις για τα ζώα εκείνων των εποχών αλλά και μια μαγευτική αξέχαστη ανασκαφική εμπειρία για τους μικρούς παλαιοντολόγους και όχι μόνον….

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2014, όπως και πέρυσι, θα είναι:

«Ο μικρός Ανασκαφέας»

«Συντηρώντας έναν θησαυρό»

«Αντιγράφω ένα απολίθωμα»

Θα πραγματοποιούνται παράλληλα, έτσι ώστε να μπορέσει το Μουσείο να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση.

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου,

Θα είναι ανοικτό τις καθημερινές με εκπαιδευτικά προγράμματα από την 1η Μαρτίου έως και την 15η Απριλίου, 9.00-14.00

·                Κυριακές                                             10.00 -13.00

·                Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου              10.00 -13.00

·                Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου                        10.00 -13.00

·                Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου               10.00 -13.00

 

* Κλειστά κάθε Σάββατο και την 25η Μαρτίου (Ημέρα Τρίτη).

Η καθημερινή λειτουργία του Μουσείου από 1η Μαρτίου έως και 15η Απριλίου από τις 9.00 έως τις 14.00 περιλαμβάνει

·                Ποιοτικές επιστημονικές ενημερώσεις από συνεργάτες μας με πολυετές ερευνητικό έργο.

·                3 εκπαιδευτικά προγράμματα, αποκλειστικά για τάξεις σχολείων τα οποία προσαρμόζονται από τους εκπαιδευτές μας στην ηλικία των παιδιών κάθε τάξης.

Τις Κυριακές αλλά και τη Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη τα εκπαιδευτικά προγράμματα προορίζονται καταρχήν για τους ανεξάρτητους μικρούς επισκέπτες, αλλά και για ομάδες π.χ. προσκόπων, σωματείων, αθλητικών ενώσεων κλπ., πάντοτε όμως κατόπιν ραντεβού.

Για ομάδες άνω των 25 ατόμων θα είναι δυνατή κατόπιν ραντεβού η ξενάγηση στα Γαλλικά ή Αγγλικά και πιλοτικά στα Ρώσικα (όχι όλες τις ημέρες).

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Α’ ΠΑΙΔΙΚΟ (6 – 15 ετών): Ο μικρός ανασκαφέας

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου τη δική τους «παλαιοντολογική ανασκαφή», με την υποστήριξη εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού που το ίδιο πραγματοποιεί παλαιοντολογικές ανασκαφές σε διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

 

 

Β’ ΠΑΙΔΙΚΟ (6 – 15 ετών): Συντηρώντας έναν θησαυρό – Επίδειξη μεθόδων συντήρησης απολιθωμάτων ασπόνδυλων και σπονδυλόζωων

Οι μικροί επισκέπτες γνωρίζουν από κοντά τις κυριότερες μεθόδους συντήρησης και βλέπουν πώς ξεπροβάλλει σιγά-σιγά ένα απολίθωμα μέσα από το ίζημα.

Γ’ ΠΑΙΔΙΚΟ (6 - 15 ετών): Αντιγράφω ένα απολίθωμα

Οι μικροί επισκέπτες γνωρίζουν τις μεθόδους κατασκευής αντιγράφων, κατασκευάζουν μόνοι τους απλά αντίγραφα απολιθωμάτων τα οποία και παίρνουν μαζί τους κατά την αποχώρηση από το Μουσείο. Παράλληλα ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογίες αιχμής στην κατασκευή αντιγράφων.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 2€

Περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο μικρός Ανασκαφέας»

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στα υπόλοιπα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα πληρώνουν ένα επιπλέον εισιτήριο (και για τα δύο), των 2€. Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές τάξεις ή άλλες ομάδες.

 

Οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες μας ανακοινώνονται στην Ιστοσελίδα του Μουσείου

http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/

Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7274086 (Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 13.00).

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να βρίσκονται στο Μουσείο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Με ΙΧ: Είσοδος αυτοκινήτων από την κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης επί της οδού Ούλωφ Πάλμε. Δωρεάν χώρος στάθμευσης, έξω από την είσοδο του Μουσείου.

Με ΜΜΜ: Απολαύστε 8 -10 λεπτά περπάτημα από το τέρμα Ζωγράφου (γραμμή λεωφορείου 608, Γαλάτσι-Ακαδημία-Νεκρ. Ζωγράφου και γραμμή λεωφορείου 230, Ακρόπολη-Ζωγράφου) και  από το τέρμα Καισαριανής (γραμμή λεωφορείου 224, Καισαριανή-Ελ. Βενιζέλου).

Μόνο τις καθημερινές υπάρχει και η γραμμή λεωφορείου 250 (Πανεπιστημιούπολη-Στ. Ευαγγελισμού (Κυκλική), στάση «Γεωλογία», μόλις μερικά μέτρα από την είσοδο του Μουσείου.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Τις εκδηλώσεις μας στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας συνεχίζει να στηρίζει από το 2013, αφιλοκερδώς σαν χορηγός επικοινωνίας, ο ραδιοφωνικός σταθμός GALAXY FM 92

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.