ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΤΗΛ. ΡΑΝΤΕΒΟΥ 210 72 74 086, 210 72 74 202

e-mail: palaeo-museum@geol.uoa.gr

Ιστοσελίδα: http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/

Αρ. Πρωτ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Απολίθωμα: ταξίδι στο χρόνο»

Στο Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας

Η επιτυχία των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας τα Κυριακάτικα πρωινά, μας υποχρεώνει να ανταποκριθούμε στην καθημερινή ζήτηση για την επανάληψη των εκδηλώσεων όχι μόνο τις Κυριακές, αλλά και τις καθημερινές.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και πάλι με τη θερμή υποστήριξη των μελών της Ομάδας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και της Μικροπαλαιοντολογίας, που περιλαμβάνει υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές μας.

Ας κάνουμε μαζί ένα «Ταξίδι στο χρόνο» και ας σκύψουμε πάνω από τα απολιθώματα, ας τα γνωρίσουμε, ας κρατήσουμε λίγο στα χέρια μας απολιθώματα από ζώα που έζησαν στις θάλασσες και στις στεριές, αλλά και στα νησιά μας πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Ελάτε με κέφι να γνωρίσετε αυτά που υπάρχουν κάτω από τα πόδια σας και δεν ξέρατε καν ότι υπήρχαν. Τα ιππάρια να καλπάζουν στις πεδιάδες από την Αττική μέχρι την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, τους Μαχαιρόδοντες να παραμονεύουν τη λεία τους, αλλά και τα γιγαντιαία Δεινοθήρια που με το περπάτημα τους έκαναν τη Γη να τρέμει, όπως πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια οι Δεινόσαυροι!

Γνωρίστε τους τελευταίους ευρωπαϊκούς νάνους ελέφαντες που ζούσαν στην Τήλο και που προσπαθούσαν να κρυφτούν στο σπήλαιο Χαρκαδιό κάθε φορά που το ηφαίστειο της Σαντορίνης κάπνιζε απειλητικά και τράνταζε την Αιγηίδα, αλλά και τους γίγαντες της Μεγαλόπολης, που ήταν γνωστοί ήδη από την αρχαιότητα.

Γνωρίστε τους νησιωτικούς ιπποπόταμους που τσαλαβουτούσαν στις λιμνούλες της Κρήτης, αλλά και τους μικρότερους στον κόσμο νησιωτικούς ιπποπόταμους που έζησαν στην Κύπρο. Τέλος, γνωρίστε τους φοβερούς πάνθηρες, αλλά και τους λύγκες που αναζητούσαν την λεία τους στις πλαγιές του Υμηττού και σε όλη την Λαυρεωτική μόλις 10.000 πριν από το σήμερα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ταξίδι μας στο μακρινό παρελθόν περιλαμβάνει επιστημονικές ενημερώσεις για τα ζώα και τα φυτά εκείνων των εποχών αλλά και μια μαγευτική αξέχαστη ανασκαφική εμπειρία για τους μικρούς παλαιοντολόγους και όχι μόνο…

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2015-16, θα είναι:

«Ο μικρός Ανασκαφέας»

«Αντιγράφω ένα απολίθωμα»

«Παλαιοντολογικό παιχνίδι μνήμης»

«Ο μικρόκοσμος στο παρελθόν»

Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται παράλληλα, έτσι ώστε να μπορέσει το Μουσείο να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση.

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, θα παραμείνει ανοικτό τις καθημερινές με εκπαιδευτικά προγράμματα από έως και 29 Ιουλίου 2016, 9.00-14.00.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει:

Ποιοτικές επιστημονικές ενημερώσεις από συνεργάτες μας με πολυετές ερευνητικό έργο.
4 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αποκλειστικά για τάξεις σχολείων, φροντιστηρίων, ομάδων προσκόπων, σωματείων, αθλητικών ενώσεων κλπ., πάντοτε όμως κατόπιν ραντεβού. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμόζονται από τους εκπαιδευτές μας στην ηλικία των παιδιών κάθε τάξης.

Για ομάδες άνω των 25 ατόμων θα είναι δυνατή κατόπιν ραντεβού η ξενάγηση στα Αγγλικά (όχι όλες τις ημέρες).

* τα Σάββατα και τις Κυριακές το Μουσείο θα λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού και για ομάδες άνω των 25-30 ατόμων, που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τις παρακάτω ημερομηνίες το Μουσείο θα είναι ανοικτό και θα πραγματοποιηθούν επιπλέον χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τους μικρούς μας επισκέπτες παράλληλα με τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα.

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από ώρες 10:00-14:00. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με το Μουσείο για να κλείσετε θέση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κλειστό θα παραμείνει το Μουσείο παραμονή, ανήμερα των εορτών και δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Α’ ΠΑΙΔΙΚΟ (6 – 15 ετών): Ο μικρός ανασκαφέας

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου τη δική τους «παλαιοντολογική ανασκαφή», με την υποστήριξη εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού που το ίδιο πραγματοποιεί παλαιοντολογικές ανασκαφές σε διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Β’ ΠΑΙΔΙΚΟ (6 15 ετών): Αντιγράφω ένα απολίθωμα

Οι μικροί επισκέπτες γνωρίζουν τις μεθόδους κατασκευής αντιγράφων, κατασκευάζουν μόνοι τους απλά αντίγραφα απολιθωμάτων τα οποία και παίρνουν μαζί τους κατά την αποχώρηση από το Μουσείο. Παράλληλα ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογίες αιχμής στην κατασκευή αντιγράφων.

Γ’ ΠΑΙΔΙΚΟ (6 - 15 ετών): Παλαιοντολογικό παιχνίδι μνήμης και γνώσης.

Οι μικροί επισκέπτες δοκιμάζουν τη μνήμη τους ταιριάζοντας απολιθώματα, οργανισμούς και παλαιοντολογικές μεθόδους εργασίας, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι μνήμης αλλά και γνώσης. Με το τρόπο αυτό θα εξοικειωθούν με την εργασία και το αντικείμενο ενός Παλαιοντολόγου.

Δ’ ΠΑΙΔΙΚΟ (9 16 ετών): O Μικρόκοσμος στο παρελθόν

Χρησιμοποιώντας μικροσκόπια οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι ίδιοι το θαυμαστό μικρόκοσμο που ανακαλύπτουν οι ερευνητές μικροπαλαιοντολόγοι στα πετρώματα της γης και να πάρουν μία γεύση από την ποικιλότητα των οργανισμών που βρίσκονται γύρω μας που όμως δεν βλέπουμε με γυμνό μάτι. Ο απολιθωμένος σήμερα μικρόκοσμος, ζούσε και εξελίχθηκε στις θάλασσες και στις στεριές της γης συνεχώς από το βάθος των γεωλογικών αιώνων, πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Η παρακολούθηση της συνέχειας του θαυμαστού αυτού κόσμου που βρίσκουμε σήμερα απολιθωμένο στα πετρώματα, μας εξιστορεί τις γεωγραφικές και περιβαλλοντικές μεταβολές που γνώρισε ο πλανήτης μας στο βάθος της γεωλογικής ιστορίας του!

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: Τμήματα νηπιαγωγείων γίνονται δεκτά για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την ξενάγηση μόνο κατόπιν ραντεβού.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (4-15 ετών)

Η ιστορία της ζωής αποτυπώνεται σε πηλό Οι μικροί επισκέπτες παρατηρώντας μέσα από φωτογραφίες και σχέδια σημερινούς ή απολιθωμένους οργανισμούς, επιλέγουν και πλάθουν με πηλό ότι επιθυμούν. Δημιουργώντας το πήλινο μοντέλο τους, μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των μορφών της ζωής. Στολίζοντας το Χριστουγεννιάτικο δέντρο - το δέντρο της εξέλιξης της ζωής στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, οι μικροί επισκέπτες συμμετέχουν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα κατά την οποία κατασκευάζουν ζώα, με χαρτοκοπτική ή γύψο. Οι κατασκευές ζωγραφίζονται και τοποθετούνται στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας με βάση την ηλικία τους στο γεωλογικό χρόνο. Τα παλαιότερα ζώα τοποθετούνται στη βάση του δέντρου και τα νεότερα ψηλότερα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 2€

Περιλαμβάνει επιστημονική ενημέρωση στο Μουσείο, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο μικρός Ανασκαφέας»

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να επιλέξουν πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ξενάγηση και τα εκπαιδευτικά Α’, Β’ και Γ’ μαζί ή ξενάγηση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα Α’ και Δ’ μαζί (από Δ΄Δημοτικού και πάνω). Για τα επιπλέον εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να πληρώσουν ένα επιπλέον εισιτήριο των 2€ (σύνολο 4€ το άτομο). Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές τάξεις ή άλλες ομάδες.

Οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες μας ανακοινώνονται στην Ιστοσελίδα του Μουσείου όπου και ανακοινώνονται όλες οι έκτακτες εκδηλώσεις μας. http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/

Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 72 74 086, 210 72 74 202 (Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 13.00).

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να βρίσκονται στο Μουσείο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Πατήστε ή μεταφέρετε στον Mozilla Firefox τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε λεπτομερή χάρτη πρόσβασης προς το Μουσείο:

https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=ztrRyVl_DGFU.ksdkvuGSA-_8

Με ΙΧ: Είσοδος αυτοκινήτων από την κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης επί της οδού Ούλωφ Πάλμε. Δωρεάν χώρος στάθμευσης, έξω από την είσοδο του Μουσείου.

Με ΜΜΜ: Περπατήστε περίπου 10 λεπτά από το τέρμα Ζωγράφου (γραμμή λεωφορείου 608, Γαλάτσι-Ακαδημία-Νεκρ. Ζωγράφου και γραμμή λεωφορείου 230, Ακρόπολη-Ζωγράφου) και από το τέρμα Καισαριανής (γραμμή λεωφορείου 224, Καισαριανή-Ελ. Βενιζέλου).

Μόνο τις καθημερινές υπάρχει η λεωφορειακή γραμμή 250 (Πανεπιστημιούπολη-Στ. Ευαγγελισμού (Κυκλική). Αποβίβαση στην στάση «Γεωλογία», μόλις 100 μέτρα από την είσοδο του Μουσείου.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Τις εκδηλώσεις μας στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας συνεχίζει να στηρίζει από το 2013, αφιλοκερδώς ως χορηγός επικοινωνίας, ο ραδιοφωνικός σταθμός GALAXY FM 92.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.