Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

 

Ορυκτά από την πρώτη αίθουσα
(Συλλογή αισθητικών ορυκτών και πολύτιμων λίθων)

Στην προθήκη Α1 παρουσιάζεται μια μοναδική συλλογή από σμιθσονίτες χρώματος πράσινου, τυρκουάζ, γαλάζιου, κίτρινου από την οποία ένα δείγμα σταλαγμίτη από σμιθσονίτη, μήκους περί τα 60 cm, είναι μοναδικό ίσως στον κόσμο.

Στην προθήκη Α2 υπάρχουν εκπληκτικοί κρύσταλλοι αντιμονίτη μήκους 15 cm από το Shikoku της Ιαπωνίας, ένας κρύσταλλος φρανκλινίτη 10 cm περίπου από το Franklin, New Jersey, Η.Π.Α., κρύσταλλοι σιδηροπυρίτη με ακμές έως 15 cm από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένα δείγμα περί τα 15 cm με κρυστάλλους πυραργυρίτη 1 cm πάνω σε χαλαζία από το Freiberg της Σαξονίας,

Στην προθήκη Α3 ξεχωρίζουν ένα δείγμα μεγέθους 30 cm με βελονοειδείς κρυστάλλους του σπανιότατου ορυκτού σερπιερίτης, ένα δείγμα μήκους 50 cm με κρύσταλλους αδαμίνη πάνω σε σμιθσονίτη, κρύσταλλοι κυπρίτη έως 1cm μαζί με μαλαχίτη και αζουρίτη, και τέλος συσσωματώματα κρυστάλλων ανναβεργίτη μήκους έως 1cm μαζί με ασβεστίτη.

Στην προθήκη Α4 διακρίνονται κυανίτης και σταυρόλιθος από τις Ελβετικές Άλπεις.

Στην προθήκη Α5 υπάρχουν δείγματα αζουρίτη από το Bisbee της Αριζόνα και. μαλαχίτη από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η προθήκη Α6 περιέχει εξαιρετικής διαφάνειας και καθαρότητας κρυστάλλους ακουαμαρίνας, ποικιλίας της βηρύλλου, από την περιοχή Nertschinsk της ΝΑ. Σιβηρίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ένας διαυγής κρύσταλλος ύψους 18 cm και ένας κρύσταλλος ύψους 10 cm βαθυκύανου χρώματος σε σύμφυση με κρυστάλλους τοπάζιου μήκους 3 cm.

Στην προθήκη Α7 ξεχωρίζουν ένα δείγμα με μέγεθος 25 cm, με κρυστάλλους περοβσκίτη έως 3 cm από την περιοχή Achmatovsk, κρύσταλλοι διοψίδιου μήκους έως 4 cm πάνω σε ασβεστίτη, και ανδραδίτης καστανέρυθρου χρώματος μεγέθους έως 3 cm μαζί με χλωρίτη. Ο σπάνιος κροκοΐτης σε κρυστάλλους μήκους έως 2 cm προέρχεται από το Beresovsk κοντά στην πόλη Jekaterinburg, Ρωσία.

Υπάρχουν επίσης πολύτιμοι λίθοι που όμoιοι τους κοσμούν μόνο τις μεγαλύτερες ορυκτολογικές συλλογές στον κόσμο όπως ένα δείγμα με τοπάζια γαλάζιου χρώματος μήκους έως 5 cm με καπνία από την περιοχή Murinska των Ουραλίων, ένας τρίδυμος κρύσταλλος αλεξανδρίτη μεγέθους 5 cm από τα σμαραγδορυχεία των Ουραλίων στο Malyshevo της περιοχής Tokowaya και ένα δείγμα πηγματίτη μεγέθους 20 cm με κρυστάλλους ζιρκόνιου έως 3 cm από το Miask στην περιοχή των ορέων Ilmen.

Τα εκθέματα της πρώτης αίθουσας συμπληρώνουν πέντε μεγάλα δείγματα τοποθετημένα σε βάθρα: ένας κρύσταλλος γύψου από το Λαύριο, ένας κρύσταλλος χαλαζία μήκους 50 cm από το Minas Gerais της Βραζιλίας,, ένα δείγμα μήκους 80 cm περίπου με κρυστάλλους σφαλερίτη έως 10 cm από τη Χαλκιδική και ένα δείγμα με κρυστάλλους γρανάτη από τη Σέριφο και ένα δείγμα βολλαστονίτη και ανδραδίτη από τη Θράκη.

Αρχή σελίδας