Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

 

Ορυκτά από την δεύτερη αίθουσα

Επειδή ο κατάλογος μοναδικών δειγμάτων ορυκτών είναι μεγάλος, θα γίνει αναφορά μόνο σε μερικά εξαιρετικά δείγματα από τη συστηματική συλλογή: Μια πλήρης περιήγηση θα απαιτούσε αρκετές ώρες και αυτό δεν είναι δυνατό για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου. Γι΄ αυτό το λόγο έχουν επιλεγεί τα πιο αντιπροσωπευτικά και σπάνια δείγματα, τα οποία εκτίθενται σε 16 προθήκες (Δ57 – Δ72), στο κέντρο της αίθουσας.

Στην προθήκη Δ57 ξεχωρίζουν: ψήγματα χρυσού σε χαλαζία, ένας σβώλος λευκόχρυσου 3´3 cm από τα Ουράλια, κρύσταλλοι αυτοφυούς χαλκού έως 1 cm μαζί με κυπρίτη και μαλαχίτη από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς και κρύσταλλοι αυτοφυούς θείου έως 2 cm από το Girgenti της Σικελίας.

   Ψήγματα χρυσού σε χαλαζία

Στην προθήκη Δ58 περιλαμβάνονται θαυμάσιοι διαφανείς κιτρινοπράσινοι και κόκκινοι κρύσταλλοι σφαλερίτη έως 1 cm από το Kapnik της Ρουμανίας και πυραργυρίτης, ακανθίτης και στεφανίτης σε κρυστάλλους έως 1 cm από το Freiberg της Γερμανίας και το Schemnitz της Βοημίας.

Στην προθήκη Δ59 υπάρχουν διαφανείς κρύσταλλοι κυπρίτη με έντονο κόκκινο χρώμα (έως 0.5 cm) από την πρώην Σοβιετική Ένωση,  σάπφειρου (μήκους περί τα 10 cm) από το Orenburg, αιματίτη από τη νήσο Έλβα και μαγγανίτη (σπανιότατοι κρύσταλλοι έως 2 cm) από το Ilfeld της Γερμανίας.

Πυραργυρίτης σε ασβεστίτη

Στην προθήκη Δ60 διακρίνονται δείγματα με κρυστάλλους αζουρίτη, αραγωνίτη καθώς και βοτρυοειδή συσσωματώματα μαλαχίτη από το Tagilsk των Ουραλίων.

Στην προθήκη Δ61 υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας δείγματα κρυστάλλων γύψου από τη Γερμανία, σελεστίνη (έως 4 cm) από τη Σικελία και αγγλεσίτη (έως 2 cm) από τη Σιβηρία.

Βοτρυοειδής μαλαχίτης

Στην προθήκη Δ62 ξεχωρίζουν δείγματα σεελίτη πάνω σε χαλαζία από το Zinnwald της Σαξονίας και κροκοΐτη από τα Ουράλια.

Η προθήκη Δ63 περιλαμβάνει κρυστάλλους λιμπεθενίτη απο την Τσεχία, απατίτη από το Ontario του Καναδά (περί τα 20 cm), πράσινου πυρομορφίτη από το Bad Ems της Γερμανίας (κρύσταλλοι έως 2 cm) και μιμετίτη (ποικιλία καμπυλίτης) από το Cumberland της Αγγλίας.

Κροκοΐτης, Ρωσία

Στην προθήκη Δ65 διακρίνονται μεγάλοι κυβικοί κρύσταλλοι γρανάτη από το Orenburg,τοπάζιου από τη Σιβηρία, επίδοτου από τη Νορβηγία και κυανίτη από το Τυρόλο.

Στην προθήκη Δ66 υπάρχει δείγμα αξινίτη (καστανοί διαφανείς κρύσταλλοι έως 2 cm) με χαλαζία από την περιοχή Tessin των Ελβετικών Άλπεων. Στην προθήκη Δ67 ξεχωρίζουν το δείγμα ακτινόλιθου από το Τυρόλο, του γρυνιερίτη από τη Ν. Αφρική και του διοψίδιου από το Orenburg.

Ουβαροβίτης (γρανάτης)

 Στην προθήκη Δ68 διακρίνεται δείγμα κλινόχλωρου από το Achmatovsk της περιοχής Zlatoust των Ουραλίων. Ένα εξαιρετικό δείγμα είναι αυτό του καιμερερίτη από το Orembourg (το ορυκτό πήρε το όνομά του από τον Kaemmerer, Υπουργικό Σύμβουλο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και δωρητή του Μουσείου το 1858)

Κλινόχλωρο, Ουράλια

Τέλος η προθήκη Δ69 περιλαμβάνει ανάλκιμο (κρύσταλλοι έως 7 cm) από το Νότιο Τυρόλο, Ιταλία και σκαπόλιθο από τη Νορβηγία (κρύσταλλοι έως 10 cm).

Ανάλκιμο, Ιταλία

Αρχή σελίδας